Vols fer una aportació que no té res a veure amb cap post?

dimecres, 14 de novembre del 2007

Periodistes vetats


Aquest dimarts ens sorprenia llegir a la contraportada del diari Aquí aquest article del periodista Josep Escaño sobre pràctiques condemnables d'un alcalde de les nostres comarques: vetar una periodista perquè no li agraden algunes informacions que escriu. I també ens avisa que a Reus també hi ha situacions semblants. Insistim en què hi ha moltes coses que no van bé a la nostra professió.
Aquí (mai més ben dit) teniu l'article en qüestió:


Periodistes vetats

Avui la meva intenció era parlar de tomàquets. Tema apassionant que ajorno per solidaritzar-me amb una companya de l' Aquí que està sent boicotejada per un ajuntament de la costa tarragonina. No us diré el nom d'aquest municipi, només diré que comença per C i acaba per S. Segons sembla, l'alcalde d'aquesta ciutat ha decidit de manera unilateral que no se li transmeti informació a la periodista que cobreix la secció de Costa perquè considera que dóna major cobertura informativa als temes conflictius i a l'oposició que no a les coses que fa l'equip de govern. Jo li diria a aquest alcalde que la funció dels periodistes és, en primera instància, vigilar el govern i, si aquest ho fa malament, denunciar-ho. De la mateixa manera, quan es fan les coses bé també s'ha de donar aquesta informació. Em consta que la redactora de Costa de l' Aquí ha fet la feina tal com la faria qualsevol altre periodista. Per això, l'empipament de l'alcalde no respon a cap lògica sinó més aviat a una espècie de 'mania persecutòria'. Jo li recomano que com a dirigent d'esquerres que és, doni un exemple de llibertat informativa i de tolerància i no veti més la informació a la periodista, ja que no crec que sigui bo canviar les regles del joc, sobretot quan es pressiona d'aquesta manera una professional de la informació.

El pitjor de tot és que aquesta pràctica no és un cas aïllat. Segons sembla, a Reus, també algun polític va intentar exercir una influència sobre un periodista que cobreix la informació de la ciutat. Algunes fonts apunten que, fins i tot, se'l va amenaçar amb 'vetar-lo' a les rodes de premsa. Amics polítics, no siguin malpensats i pensin que, nosaltres com vosaltres, només fem la nostra feina.

18 comentaris:

Joan Güell i Serra ha dit...

Desconec el cas i les circumstàncies per valorar-ho, però m'agradaria fer la reflexió que els mitjans estan cada dia més polititzats. La premsa comarcal podria carregar-se l'alcalde d'un poblet petit si volgués... n'estic segur!
El problema és de doble sentit: per una banda els polítics que comprensiblement intenten aprofitar la difusió d'un mitjà, i per altra la dels periodistes que sembla que treballin a sou de partits polítics, fet que he de destacar que cada dia prolifera més... potser el cas més escabrós de la confluència de mitjans de comunicació i política és el cas de la Sra. Bego Floría.

Anònim ha dit...

Que té que veure l'escabrositat amb que una periodista es dediqui a la política ? Al cap i a la fi, Begoña Floria no treballa per a cap mitjà i, mentre ho va fer, mai no es va deidcar a la política.
Però els periodistes que continuen treballant als mitjans i es dediquen a la politica tampoc no crec que facin res mancat d'ètica. El cas de l'alcalde d'Altafulla i treballador de Radio Nacional o el del Regidor de Bellvei Manel Sastre i treballador de Catalunya Ràdio en són dos exemples.

Més periodistes a la política i menys prejudicis ¡¡¡

Anònim ha dit...

Els periodistes el q han de fer, és dedicar-se a informar. En el moment que militen o treballen per un partit, perden tota credibilitat. Objectivitat no és compatible amb política.

Anònim ha dit...

No us n'esteu anant per les branques. Estem parlant de fets força greus que afecten periodiostes sense militància política. Floria, Farré i Sastre són una altra història.

Anònim ha dit...

Doncs si és així, denuncieu. No és nou que els sociates tenen aquestes arts i nungú diu res.

Oscar Ramírez ha dit...

Veig que de moment ningú ha dit el nom del municipi que comença per C i acaba per S. Municipi de costa on hi arriba l'Aquí... CAMBRILS
Veieu com no és difícil!
Ara igual surt algú de l'equip de govern i ens diu que és Cáceres, Castro Urdiales, Caseres o que és qualsevol ajuntament de la zona de Castillejos. Diría una paraula que porta ll i que comença per C i acaba per S però passo.

Oscar Ramírez ha dit...

Per cert, a aquest municipi, el Codi Deontològic dels Periodistes el deuen fer servir per falcar una taula que estava coixa.

Anònim ha dit...

A cambrils hi ha mala maror, és evident que algú ha perdut els nervis, però jo el comprenc tenint en compte el pseudoperiodista i pseudointel·lectual que es pensa que dedicant-se a insultar, desinformar i desasessorar a un grup municipal es carregarà un poble amb una història mil·lenària.

Au, me'n vaig a escoltar al Battiato que m'excita més que passejar per damunt del mar

Oscar Ramírez ha dit...

Tens molta raó anònim. Queda clar de qui parlen en aquest post i tu ara hi afegeixes que va de pseudoperiodista i pseudointel·lectual i que desinforma i dessassora a un grup municipal que es carregarà un poble amb una història mil·lenària. A veure que en diu d'aquesta persona el Col·legi de Periodistes i a veure si hi ha canvis per evitar que això passi més. Gràcies pel teu suport i les dades aportades que nosaltres no teniem. I per cert, m'agrada que compartim l'afició d'escoltar Battiato i a sobre al mar, quin plaer. Tens bona orella.

Anònim ha dit...

Hola, perdoneu però no sé qui és aquests pseudoperiodista i pseudointel.lectual. Ho podeu dir, siusplau? Gràcies

Anònim ha dit...

El que passa aquí és que el senyor que comença per B i acaba per S (i no em refereixo al Banyeres) es pensa que pq pugui controlar la tele i la ràdio municipals ho pot controlar tot! I no és així, perquè per sort ja fa dies que va desaparèixer el monopoli de la informació, o no era així? Ànims companya!

Anònim ha dit...

Por cierto, he oído rumores que hablan de un veto a ruedas de premsa a dos medios informativos en Salou por parte del bipartito de la oposición en la que estan FUPS y PP. Dicen que se trata de La Vila y El Pont de Fusta, que son marginados, de forma permanente por FUPS y PP. ¿Alguien tiene más información?.

Anònim ha dit...

Bé companys i companyes, Cambrils i el Sr. Benaiges el seu alcalde-dictador i el seu alcalde-obeïdor de l'amo, un entrellat resolt. Ara bé, què feia ell quan estava a l'oposició?
La qüestió és que més que d'esquerres semblen d'ultra dreta...
I si no observeu darrerament els temes de Mobing a ensenyament i altres...
Aniran sortint

Oscar Ramírez ha dit...

Anònim de les 8.19
Mira el mapa de la Costa Daurada i mira el municipi que comença per C i acaba per S. Llavors truca a la centraleta i pregunta pel responsable de premsa o directament per l'alcalde. Un i l'altra son com a bessons/es. On acaba un comença l'altre i on acaba l'altre torna a començar el primer. Bé, senzill: buscar el municipi i trucar a premsa o alcaldia. Podria ser que sigui el mateix municpi que es coneix com "Cala Menaces" ò "Cal boqueS" però no ho puc confirmar. Encara em falta informació perquè la Costa Daurada és tan gran!!!

Anònim ha dit...

És intolerable que un alcalde hagi de decidir què és el que llegeixen els lectors d'un diari o un altre. I molt més, que limiti el dret a la informació.

Anònim ha dit...

Aquí es veu l'estil sociata de portar la comunicacio.

Anònim ha dit...

Pensava que els periodistes no teníem ànima, ni criteri i que no veiem les martingales i jocs bruts que fan els polítics amb la nostra feina i el nostre pa, que tant ens costa de guanyar. Però veig que no és cert. Els periodistes veiem les coses i hi tenim molt a dir. Hi ha polítics que si no dius el que els agrada et veten automàticament o et desacrediten i aleshores, un cop t'han posat l'etiqueta "d'inútil", perquè ho fan, ja pots escriure bé o treure bons temes, que tant se val.
Me n'alegro que hi hagi periodistes propers, d'aquí del Camp, que vegin de quin peu calcen els polítics que ens representen.
Defensem a mort la nostra professió! Així m'agrada!

Unknown ha dit...

Jo sóc un habitual de les rodes de premsa de Cambrils i conec personalment a les dues noies del Gabinet de premsa. No sé si serà veritat o no allò que diu l'Aquí i si realment existeix censura, però em costa molt creure-ho, pq, per experiència pròpia, puc assegurar que, sempre que he anat a fer "una visita" m'han explicat tot i m'han donat el que necessitava, fins i tot en temes tan conflictius com els robatoris del Molí de la Torre. Jo no vull ser abogado del diablo, però sempre he vist un tracte cordial a tots els priodistes, així que, si realment fan això a l'Aquí, també m'agradaria a mi saber que haurà fet la peridista, que no som tots uns sants en aquesta professió!!