Vols fer una aportació que no té res a veure amb cap post?

dilluns, 12 de novembre del 2007

Reflexions al cap de mig any

La delegació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya va organitzar aquest dissabte una jornada sota el títol Mitjans digitals, nou periodisme i codi deontològic. Vam començar a un quart de dotze del matí i no vam acabar fins passats dos quarts de tres del migdia. Llarg i intens. El president del Grup de Periodistes Digitals, Diego Linares, va fer una interessantíssima xerrada sobre periodisme digital per situar la quinzena d’assistents a la jornada en aquesta nova etapa del periodisme que són els mitjans digitals i els blocs.

Després d’una pausa-cafè em va tocar a mi parlar sobre el Saló dels Penjats. Vaig actuar de portaveu d’aquesta trentena de periodistes que formem el col·lectiu. Vaig tractar el naixement del bloc, el 8 de maig de 2007, el funcionament –admetent un important grau d’anarquia fruit de la no professionalització del Saló- i dels comentaris. Aquest és el gran tema: la regulació de les intervencions spamers (recordeu els fragments del Quijote penjats al Saló, intoxicadors (n’entren molts) i tocapebrots (aquells que introdueixen temes que no tenen res a veure amb el post en qüestió, anomenats també en el mundillo com a trolls).

El torn obert de preguntes va servir per recollir les sensacions d’alguns visitants del Saló. Els comentaris anònims van omplir el 80% de les intervencions i crec que com a col·lectiu hem de reflexionar sobre la regulació dels comentaris. Cal moderar-los (revisar-los abans de penjar-los)? O continuar sense moderar-los i ser més restrictius a l’hora de suprimir-ne? Caldria que els visitants es registressin abans de poder fer comentaris? Hem deixar que el Saló es convertís en una plataforma de batalla política, tal com alguns dels assistents a la jornada ens suggeria que està passant?

Portem mig any de Saló dels Penjats i, com ja vaig dir en la meva intervenció, és poquíssim temps i encara estem definint el mitjà. Som conscients que hem estat pioners a nivell tarragoní i català i hem patit crisis de creixement. Sovint tinc la sensació que el Saló dels Penjats s’ha convertit en una selva plena de feres i bèsties de tota mena que aprofiten els nostres posts per atacar-se uns als altres. Crec que hem de reflexionar sobre aquesta eina que hem creat que alguns han entès com una joguina que poden manipular al seu gust. I si cola, cola.

Són algunes reflexions que em vénen després de la jornada de dissabte que penjo al Saló dels Penjats i al meu bloc personal simultàniament.

Jordi Salvat

11 comentaris:

Oscar Ramírez ha dit...

Molt bones reflexions, Jordi.
Si em permets, et diré el meu parer únicament al voltant del tema dels anònims. Jo no crec que calgui moderar els comentaris ni obligar la gent a registrar-se perquè llavors el nivell de debat baixarà i molt per diversos motius. El que si cal que feu els integrants dels Penjats, dins d'aquesta certa anarquia que comentes, és organitzar-vos de forma que cada certa estona algú de vosaltres pugui entrar als posts i eliminar els comentaris que faltin al respecte, els dels trolls i els dels tocapebrots. Ja sé que això se us pot presentar com una gran feinada però sou molts i tots heu de col·laborar. I qui no col·labori ni per revisar comentaris ni per penjars posts, ja ho saps. És molt fàcil apuntar-se i posar el teu nom i encabat no col·laborar. En fi, son suggeriments per millorar el vostre espai.

Oscar Ramírez ha dit...

Hem creat la BACA que és l'Associació de Blogs Anti Christmas Americà. Si en voleu formar part, entreu al meu bog, agafeu el banner que us identificarà i m'ho comuniqueu en algun post que així us inclouré al llistat de links del BACA. Apa, menys parlar de política més parlar del Nadal. Ups!

Anònim ha dit...

Estic en la línia que apunta l'Òscar. Caldria revisar que es publica i establir uns criteris mínims de respecte.
Em sembla una molt bona idea la inicial, tot i que darrerament tot plegat s'ha desmadrat i sembla que la gran majoria de comentaris, busquin només provocar, atacar i qüestionar sense motius aparents.
Espero que la jornada de dissabte, serveixi per millorar allò que es pugui canviar.
Ànims.

Anònim ha dit...

Oscar, què és el Blog Anti Christmas Americà?

Oscar Ramírez ha dit...

El BACA, Blog Anti Christmas Americà, és una associcació que vaig crear abans d'ahir i que reclama que es mantingui el nadal amb els elements catalans (tió, caganer i reis mags) enlloc de gaudir de la figura dels pares noels americans i l'encesa de llums de nadal dos mesos abans de la festa i els aparadors de les botigues plens d'elements nadalencs també dos mesos abans. La gent que té blog pot entrar al meu i agafar-se el banner que he creat i el linko com a membre de l'associació. De moment ja som nou.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Jo vaig optar per les dues coses. Adverteixo que deixaré passar TOTS els comentaris identificats (el tema "identificats" pot ser problemàtic) i que suprimiré els comentaris anònims que jo consideri poc respectuosos, tocapebrots, trolls, etc.

Anònim ha dit...

S'han de suprimir els comentaris insultants explicitament. Les referencies personals cal moderar-les amb sentit comú (cas del sobrepés de la Bego)

S'han de deixar passar els anónims. Per no llegir anónims ja em compro el diari. Els anónims són la salsa dels blogs.

Cal posar un o dos post nous al dia.

Anònim ha dit...

Que consti que el tema del suposat sobrepès de la Bego va sortir a l'Apuntador, no al Saló!

Anònim ha dit...

Òscar, està bé això del blog anti chistmas americá, però aquesta exclamació d'"ups" també ho és una mica, d'americana, o almenys anglosaxona... No trobes? ;-)

Anònim ha dit...

És cert que el sobrepés de la Bego, va sortir a l'Apuntador, volia donar un exemple de la utilització de temes personals sense solta ni volta, fins i tot aquestes qüestions personals les deixaria passar, però confesso que tinc algun dubte.
Crec que era aquí on es va parlar de la suposada homosexualitat de cert lider del PP i de cert polític municipal de costa.


Òscar, m'agraden el reis com a primera opció però no em molesta Papa Noel.
Defenso la castanyada tot i fer un calor com el dels últims anys però m'alegra veure el nanos disfressats de fantasmes demanant xuxes per les cases.

Ja posats, tampoc em molesten els petardos de Sant Joan.

Be water, my friend

Anònim ha dit...

Allò de la homosexualitat del Rafa Luna i el Figueiredo no va sortir a l'apuntador sinó al tripartitwatch.blogspot (que per cert, ara cita el bloc de l'Aregio com a bloc de referència