Vols fer una aportació que no té res a veure amb cap post?

dijous, 6 de setembre del 2007

El perfil de Maria Rosa Martí i la cara dura d'Onda Cero


El divendres de la setmana passada a les 15 hores a la periodista Maria Rosa Martí li acabava el contracte d’estiu com a conductora del programa del matí d’Onda Cero. Com fins ara, es pensava que renovaria el contracte per la temporada d’hivern. Però… sorpresa! A les 14.40 del mateix divendres el director de la radio, Alfons Schwartz, li comunica que no té el perfil i que ja pot recollir les seves coses. Vaja, que no cal que torni. Està despatxada.

La Maria Rosa se’n va cap a la taula de so per si s’ha deixat un CD. El director, “amablement”, la segueix. Ell diu que és el “procediment” i, per si no li ha quedat clar, li demana que no toqui res. Que no borri res del seu ordinador. Per si de cas, li pren el ratolí i li tanca l’ordinador als morros. Quan encara falten deu minuts per les 15 hores, el director li diu a la Maria Rosa: “marxa per favor”. I més: “no em diguis res i marxa per favor”.

Quin perfil no té la Maria Rosa? El perfil comercial del director que imposa no només seccions del programa com l’apartat setmanal “empresa-empresari” i “suggereix” les empreses a entrevistar, a les quals “suggereix” que es publicitin a la ràdio, i quan es queda amb els entrevistats al locutori aprofita els minuts de publicitat per tornar a “suggerir” més preguntes? La Maria Rosa ja no dóna el perfil. Ara el director ha trobat el perfil en una altra jove periodista. Fins que duri.

50 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Plorant quatre lletres al bloc no s'arreglen les coses. Per a quan una vaga general en els mitjans de comunicació???

Anònim ha dit...

estem amb tu Maria Rosa. que el comiat no et suposi cap drama, pensa que el problema el té el director. no crec que tingui la consciència tranquil·la

Anònim ha dit...

"és el que hi ha"....val més que us dediqueu a una altra cosa, per exemple a fer de comercials, si no voleu passar gana física i psicològica.....
No us enganyeu els mitjans de comunicació locals (són els que conec), excepte els públics, només es mouen pels diners...res de periodisme.

Anònim ha dit...

Els directors dels mitjans de comunicació, en especial els locals, deurien entendre que l'esència d'un mitjà de comunicació, la seva raó de ser, són els periodistes. Això sembla ser que cada dia ho entenen menys i sotmeten la linea dels seus mitjans a fins exclusivament comercials.

Doncs que facin fora als periodistes, que contractin només a comercials i ja veurem com venen, desprès, els seus continguts a una audiència que busca informació i que acabarà trobant només publicitat.

Senyors directors: la raó de ser dels mitjans de comunicació és la INFORMACIÓ, i aquesta és la que ofereixen els periodistes, que deurien ser el bé més preciat de tots els mitjans.

Evidentment, si no entren diners el mitjà no pot continuar endavant però això no implica que es tingui que sotmetre als periodistes a tasques gairebé exclusivament comercials.

Aquí és on tindria que entrar l'enginy i el bon saber fer d'un director (que dic jo que per alguna cosa és director) per trobar finançament per vies alternatives, originals i efectives. No aconseguint això, la única cosa que estan demostrant directos com el de, en aquest cas, Onda Cero, és demostrar que són uns patans i que no en tenen ni idea de fer la seva feina. Això sí, ells sí que cobren bé a final de mes.

Anònim ha dit...

Doncs al Alfons Shwarz (Swalseneguer), no al defensaré, ja que em cau com el cul, però aquest no es mès que un titella, no digueu mès tonteries per que realment qui pren les decisions, no és pas ell, les decisions les prenen a Madrid, i fa el que li manen i a presentar números sanejats, i si no ho fa així a la put... calle.
Aixó no vol dir que aquest personatge sigui un impresentable i un trepa, al clàxon també va fer molts amics.
D'això se’n diuen "persones humanes", encara viviu als mundos de Yuppie.

Anònim ha dit...

"Empresa - Empresari, darrera una gran empresa, sempre hi ha un gran empresari", em sembla k això és el que diu la careta de la secció pilota d'Onda Cero,... Senzillament vergonyós!

Anònim ha dit...

totalment d'acord amb l'anònim de les 9.54, has esposat molt bé el
que penso, així que deixem-ho tal qual

Hola maku! ha dit...

...la información al final es 'publicidad', la información del 'País'por ejemplo no deja de serlo para la izquierda, y la del 'Mundo' para la derecha, en la sociedad actual casi 'todo' se mueve en esos parámetros, los medios 'afines' cobran las subvenciones de los empresarios, ayuntamientos,gobiernos 'afines', ¿que no debería ser así? quizás no, o directamente no, pero lo es, y lo demás es ser poko realista y 'soñar' que el mundo no es cómo desafortunadamente es.

Anònim ha dit...

Endavant Maria Rosa, si no t'han renovat es que no et mereixien. Una abraçada i fora els caps sense escrúpols, això no és una persona com cal

Anònim ha dit...

seria bo sentir la version del A.S.... per que tal com anat semble que deu haber algo més..

Anònim ha dit...

Molts ànims. És trist que acabi vencen el diner a la professionalitat. Així acabarà perdent-se el periodisme i tot serà un anunci continu. A banda, no seria estrany que el nou substitut cobrés menys que el que cobrava la Maria Rosa (que, sent Onda Cero, no crec que fos la vicoca). Segurament, el nou o la nova és un pobre jovenet que acaba de sortir de la facu i que farà el que pot per quatre durus. Això s'ha d'acabar. El periodisme vol dignitat!!!! Fora els empresaris especuladors que només venen a Tarragona per enfonsar els mitjans... No cal que recordem noms, oi?

Anònim ha dit...

Doncs si, cal que recordis noms dels que segons tu han enfonsat els mitjans.

Anònim ha dit...

quin capullo!

Anònim ha dit...

Aquest matí tenieu penjada la foto del director. Que ha passat que l' heu tret ? Censura, amenaces ?.

Anònim ha dit...

Ja sé que no és el tema del post, però us heu fixat que a les votacions sobre el polític que millor ho està fent, ahir dia 5 el ballesteros portava 40 vots i l'alejandro 60 i ara en porten 105 i 120? Aquí hi ha algú que s'està prenent seriosament l'enquesta, en menys de 16 hores han triplicat els vots.

Anònim ha dit...

Hola Maku. No confundas la publicidad con la propaganda.Ánimo Maria Rosa.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

subscric el comentari de la gatona, que ha passat amb la foto d'A.S.?

Anònim ha dit...

sí, què us han pagat també per treure-la, com a ell que els empresaris li paguen per ser invitats a l'empresa-empresari?

Anònim ha dit...

Vam dir que no cediriem a les pressions i ho mantenim. La retirada de la imatge és una decisió del nostre consell de redacció :) Sense pressions de cap mena! De moment... Si n'hi ha i són prou destacables, ho publicarem.

Anònim ha dit...

Les emissores comercials són simples repetidors de madrid o barcelona. Els directors són comercials,però alguns abans van ser periodistes i ara la seva situació no és pas millor. Sinó aconsegueixen els objectius econòmics, van al carrer sense contemplacions.És el capitalisme ferotge.
No he vist la foto que dieu que ja no hi és, però quan van despatxar el fotograf del Diari de Tarragona, tampoc es va posar la foto del Director.

Anònim ha dit...

Els periodistes (com molts altres professionals) haurien de lluitar per que la seva professió es dignifiqués, ara mateix no es pot dir, generalment, que sigui gaire digne ser periodista (en quant a la relació hores/treball/sou).

Hola maku! ha dit...

...en los medios locales y si son gratuitos -radio-prensa-tv- la información es solo una 'excusa' para obtener publicidad/€, ¿hay alguien k no lo sepa aún?.

Anònim ha dit...

Hola, hola maku! vas molt errat noi! La publicitat és important, és evident, però no entens què significa la paraula. Una cosa és la tendència del mitjà, que en determinats moments pot mirar-se les coses des d'una perspectiva o des d'una altra (és allò que deies de El País i del El Mundo). Una altra cosa són les empreses que posen publicitat, el que en ràdio es diuen falques. Per distingir la publi del contingut, perquè entenguis què és la publicitat en ràdio, et pot guiar que normalment va després de la frase "i ara passem a publicitat". Bromes a banda, el que estan dient aquí en aquest post és que hi ha un director que es pensa que els redactors també han de col·laborar en la tasca de buscar anunciants, en aquest cas convidant empreses al programa local i fent-los la pilota perquè piquin. O sigui, que enlloc de deixar al comercial que es busqui les garrofes netament, vol embrutar la tasca d'una professional i de pas, avorrir els pobres oients, que han de sentir uns continguts horribles i piloterus. Cadascú ha de fer la seva feina. Els comercials buscar els diners i els periodistes informar i entretenir l'audiència. Perquè la gent no és tonta, i passa d'escoltar programes-anunci! Dit això, vull donar el meu suport a la Maria Rosa, a qui auguru un gran futur!

Hola maku! ha dit...

'Els comercials buscar els diners i els periodistes informar i entretenir l'audiència. Perquè la gent no és tonta, i passa d'escoltar programes-anunci',... hola anónim de las 21:39, ¿el director (k es comercial) es el k tiene k entrevistar al empresario según tu?, ¿cuantos presentadores de TV de las grandes cadenas has visto 'anunciar': mande xxxx al 5555 y ganará no se k, doscientas veces en un programa o retransmisión deportiva?, ¿todos, casí todos?, claro k si, ¿y eso no es publicidad?, ¿se supone k el director de la cadena tiene que salir él a dicirlo?, ¿el presentador (periódista) se 'niega' por 'purismo' a decirlo?, te podría poner infinidad de ejemplos, pero se 'supone' tu ya los deberias conocer.

Anònim ha dit...

hola maku, si el periodista vol fer publicitat COBRANT és un problema seu. En les empreses com Onda Cero i en el cas que tractem s'obligava a embrutar la professionalitat d'una periodista que no volia fer anuncis, només informar i lògicament sense veure un duru (és a dir sense cap incentiu). És molt trist haver de llegir comentaris com el que has fet. Demostra que serà dificil canviar les coses en aquest món, si la gent pensa com tu. Llàstima.

Hola maku! ha dit...

Hola de nuevo 'anónim', tienes razón, saludos y que pases un buen día.

Anònim ha dit...

Pert cert, per on para el grandissim i molt profesional Sindicat de Periodistes de Catalunya?. Bona defensa la que fa de la nostra professió. J ano fa ni els típics comunicats de... lamentem molt profundament aques nou atac... Moltes paraules, però en realitat, son un venuts, com és el cas d'un ex sindicalista del SPC i ara profesional de la política i amb càrrec de regidor.

Anònim ha dit...

Nois, s' heu adonat que d' uns mesos ençà hi ha un degoteig continu d' acomiadaments als mitjans. Però no només d' una empresa que fa aigües com el Més Tarragona, que per cert samblava que seria qui finalment li passaria "la mà per la cara " al Diari, sinó el mateix Diari de Tarragona, moltes emissores de ràdio, al Punt també van passar hores baixes fa uns mesos quan la gent marxava per si sola...Es per a reflexionar, i sobre tot convidar als joves il·lusionats d' avui a no emprendre aquests estudis ni aquesta professió que està molt "achuchada". Això no és "Lou Grant" ni de lluny, i no ens enganyem, les empreses pediodístiques són NEGOCIS que han de RENDIR, I HAN DE SORTIR ELS NÚMEROS, el demés són romanticismes i molta mala llet.
En qualsevol cas penseu que allà on marxi un periodista, sempre sorirà algun despistat, becari o no, o algun oportunista que farà més per meys. És la llei de la supervivència. I ni sindicats, ni Col·legis ni l' Esperit Sant ajuda als professionals. Prou feina tenen en organitzar sopars de "Petxines" com per intentar posar-hi mà al problema que viu el col·lectiu.

Oscar Ramírez ha dit...

Trist, lamentable i tan real com cert. Molts ànims a la Maria Rosa que segur que trobarà feina a un altre lloc. La reflexió que cal fer s'ha de fonamentar en les formes. Si dieu que la decisió la pren Madrid, d'acord. Però no cal ser un mal educat. L'any 95 jo treballava a la Cope i van complir-se els tres anys de contracte i tocava o fer-me fixe o acomiadar-me. La decisió va ser de Madrid però el director de Cope Reus i Tarragona, l'il·lustrissim il·lustrat Àngel Gómez, va optar pel sistema que, pel que sembla, ha adoptat també l'Alfons. Va tancar-me el despatx i enlloc de dir-me que no hi podia fer res i que les ordres eren de dalt, va insultar-me i menysprearme durant els 20 minuts que vaig aguantar sense dir res, calladet. El temps posa tothom al seu lloc. Jo vaig seguir la meva carrera i ell va passar del despatx al surtidor, de vendre publicitat a posar benzina. Son les coses de la vida, els diners son els diners i els periodistes importem poc o res. Reitero, ànims Maria Rosa!

Anònim ha dit...

Estimat Oscar, jo també hi crec en lo que de que el temps posa tot hom al seu lloc, però tot i que l' Angel posa o posava, gasofa a Sant Salvador, també edita una revistota a Salou "La Vila", que no deixa de ser un pamflet de qui li subvenciona, però mira, diga-li TONTO...
I una altra cosa, és del tot injust que individuus amb tant poca categoria, i SOBRETOT, que no són periodites, arribin a dirigir un mitjà periodistic. Crec que els resultats financers els ha de portar un cap de publicitat, i no un noningú amb pantxota corbata i que com en el cas de l' Angel Gómez es dona encara ara aires de gran periodista. Estem bé.

Anònim ha dit...

últimament, això ja no és un blog de cotilleo polític, sinó de affaires interns del món del periodisme...
no sé qui és la Maria Rosa, però el meu instint de protecció cap al dèbil em porta a dona-li ànims!
Ara, una altre cosa, us queixeu (gairebé tots des de l'anonimat sense que ningú ho critiqui, es nota que aquests són del gremi, eh! ;), us queixeu, pel que entenc, que l'han fotut fora per no voler fer anuncis, i treballava per onda cero... això és com treballar per la Cope i dir que no vols defensar la religió... munteu una ràdio sense anuncis, doncs... ara, em sembla que tots treballeu per uns cuartos, i si no voleu fer la feina que us encomanen, és normal que us fotin fora... (repeteixo, no conec el cas ni la persona, és una reflexió des del sentit comú, crec)
tot i això, ànims!

Anònim ha dit...

Maria Rosa estem amb tu. Llàstima que en aquesta professió no hi hagi la unitat que hi ha en d'altres, segurament viuríem molt millor. Una abraçada i molta sort!

Raquel

Anònim ha dit...

Jo vaig estar treballant a Ona Catalana a l'època en què el director era ni més ni menys que un comercial. El senyor David Arias, ara diuen que està a l'empresa Bona imatge de Reus, i que no el soporta ningú, per plasta, dropo, i una qualitat professional miserable. Algú en sap res?

Anònim ha dit...

No crec que a les altres professions la situació sigui millor. Si un va al carrer, un lloc de treball per a un altre que vindrà.
La publicitat i el periodisme és un gran tema. Alguns diaris fan uns suplements de publicitat i periodisme que no saps on comença una cosa i acaba l'altra, no sé pas qui ho deu escriure si periodistes o publicitaris que escriuen. El mateix passa a la ràdio i la televisió, uns quants anuncis i a canvi et fem una entrevista. Però si això ho sabem tots.

Anònim ha dit...

algú sap si el lluis badia i chancho ha estat imputat per algúna de les seves 'prevaricacions'??? sobre tot amb el tema del seu testaferro, el lladre de Jacinto Romeu i els seus 'diariets' subvencionats il.legalment.

Anònim ha dit...

Els germans Àrias és de lo pitjor q et puguis tirar a la cara en el camp de la comunicació, especialment el que diueu q ara és "gerent" a bona imatge. El de bona imatge és el més justet dels tres, però q els seus germans enxufen on calgui. Pregunteu a l'equip d'indicador de economia, que us en parlaran "molt bé" del "gran professional" David.

Anònim ha dit...

Una de les coses que pot estar passant als mitjans de comunicació local és el fet de que hi hagi una facultat que treu 30 periodistes l'any a Tarragona. Per tant, un director sap que quan acomiadi a un treballador que reclama un sou digne tindrà a 10 periodistes recent llicenciats disposats a fer el mateix treball (o més) que l'acomiadat per uns quants calerons menys. Molta demanda, poca oferta = preu car a pagar = uns acomiadats i altres a pencar com a desgraciats per cuatre duros.
Poca vergonya.

Anònim ha dit...

No crec que el tema de fons sigui fer temes comercials o no. Potser caldria saber què va passar amb la treballadora d'aquesta mateixa ràdio que van acomiadar fa uns mesos. Com s'ha acomiadat la Maria Rosa i quin és el perfil i currículum d'aquest director en altres llocs on ha treballat. Llavors, segur que entendríem què ha passat. La patata calenta la té ara Onda Cero. Madrid no despedeix currantes de Tarragona però sí que hauria de saber qui té dirigint a Madrid perquè no és normal que en un any ja hagin despedit dos periodistes. Ànims Maria Rosa.

Anònim ha dit...

perdó, vull dir qui té dirigint a tarragona

Anònim ha dit...

je je je, ai ai ai el lluiset badia....Marinozzi recuerda que “tras el quebranto de 2001” se retiró del Puerto Rosario la empresa ICSI, cuyo accionistas fuertes fueron la constructora rosarina SGA y la uruguaya Losster, que ofrecían como “carta de presentación” el puerto de la ciudad catalana de Tarragona. Añade que “con el paso del tiempo y el cambio de gobierno (los socialistas catalanes desplazaron al partido gobernante tras 18 años ininterrumpidos) se produjeron desplazamientos en el puerto de Rosario y ahora los argentinos tienen mayoría, incluyendo un 20% a nombre de José Luis Manzano”. Según el detalle, la actual conformación tras la ampliación del capital, sería la siguiente: 20% José Luis Manzano; 15% Guillermo Salazar Boero; 15% Carlos Espínola; 10% Gustavo Shanahan; y 40 % Interlógica Portuaria (Cataluña).


Marinozzi explica en su nota que “Lluis Badia i Chancho, ex presidente de Port de Tarragona y hombre de máxima confianza de uno de los hijos del ex presidente de Catalunya, Jordi Pujol, fue quien respaldó a Guillermo Salazar Boero, para que éste encabezara la sociedad en el Puerto de Rosario, a cambio de abrir otro tipo de negocios para los empresarios amigos. La ocasión habría llegado con el casino”.

Antes el periodista apuntó que la sociedad que se presente en la licitación de los casinos “podría ser con Casinos de Catalunya, un grupo empresarial fuerte, denominado Grupo Peralada, que detenta la propiedad de todos los casinos de Cataluña”. Por dicho motivo, el periodista evalúa que Salazar Boero es ahora aliado de Manzano, por lo cual el argentino controlaría de esa forma la sociedad portuaria sumando además a los accionistas Shanahan y Espínola (lo que conforma el 60% del paquete).

El semanario publicó en la página siguiente, “Conflicto en puert@” – sin firma – diversos facsímiles de un diario de Tarragona, que confirman que Manzano es desde abril de 2005 el principal controlador accionista de la Terminal Puerto Rosario. “Diarios de Tarragona califican como una ´estafa´ el accionar del presidente del puerto de Rosario para dejar afuera a los accionistas tarraconenses de la explotación de la Terminal. El conflicto, que se dirime en Tribunales, refleja la peor imagen de la ciudad y su puerto” señala preocupado Rosario Express. ...home de confianza d'un un fill del jordiet pujol??? potser el que es diu igual que ell (jordi pujol)??? ai ai ai que tot cuadra je je je ttp://www.diariosobrediarios.com.ar/dsd/diarios/zona_dura/5-7-2005.htm

Anònim ha dit...

Ara que el post que parlava de mi ja té competència (n'hi ha d'altres de més nous) crec que és el moment d'escriure. En primer lloc gràcies a tots els que m'heu donat ànims, i mercès també als penjats per fer-vos ressò de la meva situació. Sobretot gràcies a l'Òscar i la Raquel per donar la cara i posar el seu nom.
En segon terme, m'agradaria aclarir que jo mai em vaig negar a fer entrevistes comercials (el que a Onda Cero Tarragona s'anomena el Viu la Ciutat), i que consistia a entrevistar clients de la ràdio o potencials clients que portava el comercial. Evidentment, mai vaig cobrar un duru per aquestes entrevistes, tot i que al conveni de l'empresa deia que s'havia de cobrar i s'especificava el tant per cent. També m'agradaria aclarir que tampoc em vaig negar a fer l'Empresa/Empresari, de fet vaig presentar aquesta infame secció durant uns mesos. Això si, en una reunió amb el director li vaig dir el que pensava. No em semblava una secció ètica per a un periodista i li vaig recomanar que la presentés el comercial o ell mateix. Això va ser cap al mes de juny d'enguany, i ja em va deixar anar que "si tu no vols presentar aquesta secció, l'haurà de fer algú altre", vaja que ja em va avançar el que podia passar, i que ha passat finalment. A partir d'aquí, he passat els pitjors mesos de la meva vida. Si a bones, A.S. ja és complicat de portar, no us podeu imaginar el que significa tenir-lo en contra. En definitiva, que el que s'explica al Saló dels Penjats no és ni la punta de l'iceberg del que significa treballar sota les ordres d'aquesta persona. Per això, només puc que recomanar a tots els periodistes del Camp de Tarragona, novells o veterans, que intentin evitar d'anar al mitjà que, per desgràcia, presenti aquesta persona. Creieu-me, no val la pena treballar per algú com aquest senyor. La llibertat i la dignitat no tenen preu!

Anònim ha dit...

No us adoneu que semblem una colla de ploramikes. Deixem-nos de histories i de creurens ke som membres d'un club laboral especial perke som "PROFESSIONALS". Som currantes i punt. Currantes dels mitjans i ke com tota la resta patim les consekuencies de les competitivivats, les productivitats i les globalitzacions. El ke hem de fer es el ke alguns estan intentant tirar endavant , per exemple al Diari o al Mes, ke es sindicalitzar-se i fe valdre la llei fins alla on donin les forces de la gent davant de directorcillos i empresaris ke sempre llepen el cul (els primers) o van a la pela (els segons).

Unknown ha dit...

Tot això no només us passa a vosaltres els periodistes sinó a tos com a trebalaldors, o "currantes"... A mi fa uns anys al CEIP Torroja i Miret van acomiadar-me d'un dia per l'altre.

En tot cas... uff... això ha de canviar.

Anònim ha dit...

Molts ànims i molta sort, Maria Rosa.

Anònim ha dit...

Maria Rosa, no val la pena passar-ho malament per un paio així, no es mereixia que et quedessis fins que en trobés una altra. Ànims!!

Anònim ha dit...

Maria Rosa!!!! Molts ànims i endavant! No cal que demostris a aquestes alçades que ets una professional. Un petó molt gran de suport.

Anònim ha dit...

Molts ànims! Octavi

Anònim ha dit...

SEnto molt el que li ha passat a Maria Rosa pero els que hem treballat a la Ràdio ja sabem com funciona.... Dels germans Arias hi ha molt a dir. El Josep M. sempre ha enxufat al David que es dels treballadors mes incompetents que conec i mes dropus. Es molt dificil treballar amb ell i no acabar dels nervis. NO se com l'aguanten. Ara ell s'estima molt.

Anònim ha dit...

No conec a la Rosa M. pero si que conec a Alfons S. i amb aixó no cal dir res mes. Aquest Director deixa molts "amics" a tot arreu on va. Dels germans Arias estic d'acord que el plasta del David s'emporta la Palma. Es el mes justet i aixó que els altres dos no son gaire bons. A més com a persona i profesional es insoportable, pilota i dropo.Va de director i està aquí perq ningú més el vol. No sap vendre i dirigir encara menys.