Vols fer una aportació que no té res a veure amb cap post?

dimarts, 21 d’agost del 2007

La Magineta...

Quan aquest post sigui publicat el tauró gris del Miracle, la Magineta, com l'anomenaven alguns banyistes de la platja tarragonina, podria ja haver passat a millor vida, literalment, si prenem com a referència la seva existència els darrers cinc dies. Desitgem equivocar-nos.

Haver estat arponejat per uns desaprensius, no ha ajudat gens ni mica per mantenir les expectatives d'aquells que avui el volen (volien) viu, entre ells, no cal dir-ho, (i no és cap ironia), el mateix alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la regidora de Medi Ambient, Carme Crespo.

Tampoc hi ha contribuït el fet que un pescador francès li posés a l'abast un esquer amb un ham subjectat per un fil d'acer de dimensions considerables. És cert que aquests factors han estat determinants en el possible desenllaç. No és menys cert, però, que les tècniques emprades en la seva captura són, si més no, discutibles. També el fet que, per salvaguardar la seguretat dels banyistes, s'optés per l'opció de la captura, descartant altres possibilitats, com la de dur-lo a alta mar (es deia que tornaria a la costa o, i més encara en vistes de les ferides, que hauria mort).

Però, realment, ¿eren aquestes les dues úniques sortides que s'haurien pogut adoptar dissabte, després que el CRAM identifiqués el tauró? Certament, no! Hi ha una tercera opció de la que ni tan sols s'ha parlat, però que des del Centre de Recerca d'Animals Marins, ja apostaven (off de record) el mateix dissabte, després de la reunió del Fortí.

Aquesta opció és la més natural, i la que tenia més sentit comú, sense el raonament humà, es clar, que sovint ens fa perdre de vista que som un esglaó més en l'escala evolutiva. Aquesta opció no era cap altre que no intervenir, simplement, deixar el tauró a l'aigua i permetre que la natura seguis el seu curs. És a dir, que ell mateix decidís el seu destí, i no pas nosaltres. ¿No heu vist en documentals taurons amb ferides descomunals i que, tanmateix, sobreviuen? Aquesta opció, es clar, implicava una platja en ple agost indeterminadament tancada al bany.

Com sempre, ha primat l'interès humà per sobre de l'animal, i és natural. No culpem a ningú. Segur que tant l'Ajuntament, com la Creu Roja, l'Aquàrium, el CRAM i, fins i tot, els que rebran el Diploma de Serveis Distingits (els que el van capturar) van actuar de la millor manera possible, dintre de les seves possibilitats i davant l'exepcionalitat de la situació. I fer-ho amb l'objectiu enfocat dels centenars de mitjans de comunicació (CNN, Euronews...) que ho van cobrir tampoc facilitava les coses, al contrari. No es tracta de senyalar ningú, només de reflexionar per què si torna a passar el mateix, no torni a pagar els plats trencats el protagonista de la història, que al capdavall i després de tot, és l'únic afectat.

31 comentaris:

Josep Maria Yago Suau ha dit...

mentre badem amb un tauró, altres taurons especulen i se'n riuen. I el POM n'atreurà més.

Oscar Ramírez ha dit...

Estic del tot d'acord amb el post. Un cop més manen els diners. Si aquest tauró hagués arribat a la platja a l'octubre o al març la historia canviava però ja se sap que els diners son per sobre de totes les coses. M'entristeix saber que el tauró té poques possibilitats de viure.

Anònim ha dit...

Mai m'hauria pensat que d'un tema no diré quotidià, però si poc trascendent i gens extraordinari se'n podria fer un espectacle mediàtico-popular tant exagerat. Però heu vist les portades dels diaris de fa tres dies? Heu vist els centenars de persones que dia rere dia eren a la platja esperant l'animal? Cal el desplegament que ha fet l'ajuntament de Tarragona (seguiment continuat, rodes de premsa, medalles commemoratives...) D'acord a l'estiu no hi ha temes i la gent està de vacances i no té cap més feina però jo ho trobo exagerat, tant, que toca el ridícul.

F. R

Oscar Ramírez ha dit...

Es que enguany, per sort, no hi ha atemptats ni fuites de petroli al mar ni assassinats violents i llavors passa el que passa, que cal omplir pàgines i s'han d'omplir del que s'han d'omplir. Aquest, més que una serp d'estiu, és el tauró de l'any!

Gerard Castells ha dit...

Pobra bèstia, no l'haguessin pogut sedar abans?

Antoni Ramos ha dit...

Tot plegat lamentable... Ha estat un espectacle lamentable tot el que ha rodejat el tema del tauró... periodistes fent guardia, milers d'espesctadors mirant a veure si treu o no l'aleta... i l'escena d'ahir amb la platja plena de xafarders i amb l'alcalde a primera linia... Tarragona, ciutat de taurons...

Josep Maria Yago Suau ha dit...

fa una estona veia les notícies i comentaven a Barna que l'estres provocat per la captura tenia força a veure amb l'estat de l'animal.

Anònim ha dit...

De fet, l'estrès ha estat determinat. Si s'hagués habilitat un lloc adequat a Tarragona, no hauria tingut, a més de les ferides de l'arpó i de l'ham del pescador, el trauma d'estar més d'una hora en un dipòsit de tamany reduit, com el quer van fer servir

Anònim ha dit...

Aquests dies sentia a la ràdio una responsable del CRAM explicant que havien de treure el tauró per la seva protecció. I és veritat... Era el tauró qui estava en el seu medi, no els banyistes, que l'únic que feien era molestar a l'animal. I això sí era perillós !!

Anònim ha dit...

O molt m'equivoco o després de tot aquest sidral, res no haurà valgut la pena, doncs en data d'avui, dimarts 21 d'agost i no volguent ésser "profeta", no li auguro gaires dies de vida a la pobre "taurona", doncs l'estat al que l'han conduït els responsables de tota aquesta posada en escena és lamentable. Estic d'acord amb que el millor que es podia fer, era deixar que ella mateixa decidís què i quan ho volia fer. Com sempre, la raó s'imposarà a misses dites. Trist, molt trist.

Albertus Magnus

Anònim ha dit...

Al Aquarium tots!

Anònim ha dit...

Lo del diploma als serveis distingits deu ser mentida,no? Realment la pitjor espècie que hi ha és la humana. Octavi

eric castel ha dit...

Si ve el JFK perquè ve el JFK, i ara si hi ha un tauró perquè hi ha un tauró. Perquè tenim tants problemes amb aquells que venen del mar?

Anònim ha dit...

Jo continuo dient que faltava l'Agustí Mallol. Hauria donat més categoria a l'esdeveniment.

Anònim ha dit...

Acabo d'escoltar a Catalunya Informació que el tauró s'ha mort aquesta matinada... a le 12 migdia faran un RDP a l'Aquàrium de BCN. Descansi en pau!

Anònim ha dit...

No deixo d'admirar-me per la gran quantitat d'experts que viuen al meu voltant. Jo, que amb prou feines sé anar pel carrer. Resulta que està ple de savis que entenen de tot i de qualsevol cosa ( de com capturar un tauró, per exemple...) més que no pas científics i gent que treballa amb l'assumpte ...

Anònim ha dit...

Merda, ja l'hem tornat a cagar entre tots!
_________________

"Sostengo que cuanto más indefensa es una criatura, más derechos tiene a ser protegida por el hombre contra la crueldad del hombre." Gandhi

Josep Maria Yago Suau ha dit...

nastrud, no confonguis el JFK amb la pobra taurona. El JFK era una amenaça real (per nosaltres i per altres pobles del món més directament) i no venia del mar, venia pel mar que és diferent. Parlo en passat perque si no m'equivoco, afortunadament, ja l'¡han desballestat. La taurona jque si que venia del mar no la veig, en absolut, com una amenaça, més aviat ella ha esdtat la víctima d'acostar-se als humans.

The Great Smurf ha dit...

qui no te feina, el gat pentina, diuen, i en aquest cas, del tauro enraona. sincerament, mes que no pas el tauro, que ja no ve d'aqui i que ja estava mort el dia que va tenir la mala idea d'anar a fer el turista per una platja plena de gent en ple mes d'agost, del que m'he quedat mes esparverat es del nivell cafre que gasta la gent i de la poqueta estima pels essers vius i el medi ambient que els envolta.

Per uns l'important es anar a la platja, peti qui peti, i per uns altres, cac,ar el tauro, a poder ser amb els metodes mes expeditius possibles. No entenc que en una ciutat pescadora com TGN costi tant envoltar un peixet de metro i mig i portar-lo on toqui. Encara bo que no li van llanc,ar rocs o dinamita directament! amb la corrua de gent mirant-s'ho tot jo ja estava esperant que comences el linxament alla mateix i la posterior penjada en un pal per fer-s'hi fotos i coure'l despres en una 'tauronada' popular per celebrar StMagi, que fugi dels romans, amb un esser que no ha pogut fugir dels barbars.

Deu n'hi do, quin pais!

Anònim ha dit...

la gent li va tirar pedres, uns li van clavar un arpó i fins i tot li van estirar la cua... també sembla que es va menjar un ham d'un pescador francès, però aquest últim no tenia la intenció de fer-li mal, va ser un accident. Ara, la resta...

eric castel ha dit...

estava intentant ser sarcàstic josep maria.

i estic d'acord amb el gran barrufet, que si sabia d'atrapar la pobra bestiola, segur que hi havia més mètodes del que es van fer servir, menys violents segurament quasi tots. tot i que jo no l'hauria treta mai del mar.

Anònim ha dit...

Realment el flamant nou alcalde no tenia altra cosa a fer que estar hores i hores a la platja ? A tots ens va agafar un borratxera mediàtica !

Anònim ha dit...

Un pescador que no vol fer mal?.
Es clar!, en lloc de sedals, fa servir sedants, ja, ja, ja...

Anònim ha dit...

Crec que l'afer del tauró soprepasa els límits del surrealisme.

sdas ha dit...

Un tauró que apareix a Tarragona i l'han acabat matant. És tot ben trist, a vegades els animals es comporten com a persones i les persones com animals, i és el que ha passat en aquest cas. Entre pitos i flautes, tota la espectació que es va crear en aquest tema divendres el tauró va ser arponejat, dissabte capturat i diumenge ja estava mort. A mi que m'ho expliquin, un tauró que troben a tarragona i ja està mort. Que trist em sembla, a part del ridicul que això soposa (com bé comentaveu en alguna resposta de per aqui) em sembla patètic i denigrant el comportament de la gent que ha intentat pescar-lo mitjançant arpons. La gent no es comporta com s'hauria de comportar i el Ballesteros, enlloc d'anar donant medalletes a la gent de l'aquari de Barcelona el que hauria d'haver fet es evitar aquest clima de por que es va crear dient que l'animal soposava un perill. I no em digueu que era perillós perque va ferir a un dels que va treure, no fotem! si ets un tauró i et volen pescar és normal que reaccionis violentament, fins i tot un dofí ho faria. Ara això ja es aigua passada (mai millor dit) ja ens hem carregat al tauró i no crec que torni a venir cap altre tauró a emprenyar osigui que tots contents.

Anònim ha dit...

Ah vaja, ara resulta que els taurons no són perillosos. Per la mateixa raó, no s'hauria d'haver prohibit el bany a la platja del Miracle. Millor un tauró sense estrés que una persona sense braç.

Anònim ha dit...

En aquest cas una medalla per als que van arriscar els braços es poc.

Unknown ha dit...

Morir en pau... quina quimera!

Anònim ha dit...

I ara tenim la segona entrega de bèsties marines amb el peix manta de Roda de Barà, sort que davant les aventures de la taurona ha decidit marxar (de moment) pel seu propi "peu"!

Anònim ha dit...

És una autèntica pena que en els nostres mitjasn de comunicació s'hagi parlat tan del tauró, una história que ha incrementat més encara el nostre provincianisme fins a nivells insuperables. A Tarragona ciutat hi ha persones que fan coses molt més interessants, però, quina llàstima, se'ls dedica ben poc espai en els nostres diaris, radios i televisions. I no crec que la culpa només sigui per la falta de temes.

Unknown ha dit...

Potser en madaleno i els seus companys capturaran ben aviat aquest peix manta per guanyar més diplomes. O no!